Avui: 09:30-14:00 h , 17:00-20:00 h 674791579 674791579
Temps de lectura 2 min.

La Insuficiència Venosa Crònica o IVC.

És freqüent que les persones que pateixen de mala circulació sanguínia, es queixen que a l’estiu se’ls unflen les cames, tenen sensació de que els cremen, etc. I això s’empitjora a l’estiu, amb la calor.

Qué és la Insuficiència Venosa Crònica?

La IVC és una afecció circulatòria en la qual les venes perden la capacitat per retornar la sang de les cames al cor de forma correcta. Les venes tenen vàlvules al llarg del seu recorregut, que permeten el retorn de la sang en direcció al cor, evitant que la sang torne a caure als peus per acció de la gravetat.

Quan aquestes vàlvules comencen a funcionar malament, la sang de les venes profundes, per augment de la pressió, es trasllada a les superficials, ocasionant l’aparició de les varius.

Al mateix temps, l’acumulació de substàncies de degradació de la sang, fa que en algunes persones, la pell dels turmells es torne de color rogenc o granat, signe d’un problema circulatori.

Quines són les principals causes?

Els antecedents familiars, la vida sedentària, el sobrepès, els mals hàbits de salut, són els principals factors. En el cas de les dones, a més, l’embaràs, la menopausia i altres oscil·lacions hormonals, són causes molt destacades de l’aparició d’IVC.

I quina relació té amb la calor?

Aquest problema circulatori, que ja ocasiona dilatació de les venes per l’acumulació de la sang que és incapaç de retornar cap al cor, empitjora amb la calor pel simple fet que aquesta provoca una major dilatació dels teixits i dels vasos sanguinis. Això fa que augmenten les molèsties com la pesadesa, el cansament i la unflor de cames.

Què podem fer?

En primer lloc, hi han unes recomanacions basades en evitar el sobrepès, practicar activitat física (la musculatura i el fet de caminar i córrer promou el retorn sanguini), evitar estar de peu molt de temps, evitar roba apretada a les cames, no exposar les extremitats a fonts de calor,... Es poden realitzar banys d’aigua freda i massatges freds en sentit ascendent a les cames.

El principal tractament no quirúrgic és l’ús de les calces de compressió (calcetins, calces, pantys,... segons l’afectació) i en diferents graus de compressió segons la gravetat. Per exemple, l’ús de la compressió a les cames és molt recomanable en persones que treballen de peu, en viatges lllargs o quan es passen moltes hores sentat, o en embarassades. Existeix la compressió elàstica i la inelàstica.

També existeixen tractaments farmacològics: venotònics (castany d’índies, diosmina, troxerutina,...); anticoagulants, quan hi ha alt risc tromboembòlic; tractaments tòpics amb venotònics o heparinoides i altres.

Finalment, es recorre a la cirurgia tradicional o làser per “tancar” o eliminar venes o obstruccions en aquestes.

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris